Bussola

Bussolas vine er noget for sig. Den dengang unge Tommaso, begyndte i 1977 at arbejde i sin onkel Guiseppes marker, viste med det samme at han havde talent, og begyndte først i 80'erne at lave sine egne vine. Selvom han nu tilhører toppen af poppen indenfor amarone og recioto, så er det først og fremmest i marken og i kælderen, at Tommaso bruger sin tid (og gudskelov for det, kan man ikke lade være med at tænke når man smager hans vine).

I marken er pesticider og herbicider bandlyst, der plukkes i hånden og den efterfølgende appasimento varer ofte omkring fire måneder for amaronerne og syv måneder for reciotoerne. I kælderen er man lige så kompromisløs som i marken. Der bruges barriques, men kun til de vine, som Tommaso mener, har godt af det, og denne dogmefrihed er symptomatisk for vinificeringen, der indeholder både traditionalistiske og modernistiske metoder.

Kort sagt laves de enkelte vine altså på den måde, Tommaso har lyst til at lave dem, og når man har hans håndelag, så er det som regel væsentligt bedre end at følge den slagne vej. Stilen er frugtdrevet, uhyre kraftfuld og meget intens, med den lyse og elegante Valpolicella Classico som eneste undtagelse. Amaronerne er majestætiske og har frygtindgydende power

Amarone classico 2008

Amarone classico 2008

Amarone classico 2008

65% Corvina, 30% Rondinella og 5% Molinara
Bussolas "almindelige" amarone, er en af den slags vine, der slet ikke harmonerer med et ord som "almindelig".

Stilen er lidt blødere og bredere end i TB-amaronerne, og aromatisk lægges her ud med frisk frugt i form af kirsebær og intens tørret frugt, i form af rosin og sveske, i en markant sød næse. Herefter gives plads til de sekundære aromaer, som bidrager med et interessant brødagtigt præg, lidt animalske toner, nyt læder og en typisk æblekernebitterhed.

Skåret over den samme gamle amarone-læst, tænker du måske, men når man nu har den bedste læst i Veneto, så ligner resultatet ikke noget andet.
Vinen modner 24 mdr. i en blanding af franske og slovenske fade

Bussola Amarone TB 2007 0g 2008

Bussola Amarone TB 2007 0g 2008

Bussola Amarone TB 2007 0g 2008

Wow, for en koncentration. Nu er det ikke fordi, man ikke er vant til store og kraftige vine fra Veneto, men det her er i en klasse for sig. Den meget dybe, mørke farve giver et fingerpeg om stilen, og i næsen brager frugten igennem med 110 km/t.

Mere end almindelig voluminøs og toplækker, toptunet topvin, hvis ekstremt tætte frugt nærmest giver mindelser om en frugtig Maury. Der er i hvert fald fuldt tryk på alle aromakedler, med ustyrlige mængder både friske og syltede blåbær og brombær, og naturligvis også de mere traditionelle amarone-aromaer som rosin, blomme og sveske.

Hele herligheden krydres med et solidt og velstyret fingeraftryk fra fadlagringen, raffineret parfume af blomster og appelsin med nelliker, og sidst, men bestemt ikke mindst, en gudsbenådet bitterhed, som strammer op og holder de vilde aromaer i skak. Der er ikke mange producenter, der kan følge med på det her niveau!r

TB 2007 som parker har givet 94 point modner 36 mdr. i slovenske fade er blevet kåret som danmarks næstbedste amarone 2 år i træk

Bussola Amarone TB Vigneto Alto 2007

Bussola Amarone TB Vigneto Alto 2007

Bussola Amarone TB Vigneto Alto 2007

Amarone er en absolut topvin i Italien, Bussola er en absolut topproducent i Veneto, og Vigneto Alto TB er Bussolas top-amarone.

Behøver man sige så meget mere? En vin som denne taler nærmest også for sig selv, og den er altså veltalende på den allermest retorisk kompetente måde, man kan tænke sig. Med sine 17 % alkohol er det en vin, der taler højt og klart, og den fortæller, ligesom lillebror TB, om en velsignelse af blåbær og brombær, sveske, blomme og rosin.

På dette niveau er kraft på sin vis en selvfølge, men der hvor den ægte klasse viser sig, er i de lette, men intense, næseborsfortryllende toparomaer af blomsterparfume, der giver vinen en nærmest paradoksal elegance, med tanke på den ekstreme frugt og den høje alkohol. Dit forhold til amarone bliver aldrig det samme!

Blev kåret som danmarks bedste amarone 2 år i træk. 96 point hos parker.
Vinen modner 30 mdr. i en blanding af franske og slovenske fade

Bussola IGT L'erante 2008 og 2009

Bussola IGT L'erante 2008 og 2009

Bussola IGT L'erante 2008 og 2009

L'Errante er klassificeret som Rosso Veronese IGT, men smager som en mellemting mellem en tør amarone og en bordeaux på steroider.

Her er merlot, cabernet franc og cabernet sauvignon, som i en bordeaux vin; modenhed og appasimento som i en amarone; og ikke mindst et vinøst udtryk ud over det sædvanlige. Blomme, kirsebær og brombær udgør den særdeles tætte og saftige frugtkerne, og sender tankerne mod Veneto, mens det tørre finish og den aristokratiske struktur skriger bordeaux.

Lagringen på nye barriques sætter sit aftryk med et krydret fadpræg, og med tid i glasset dukker marcipan og rålakrids op, sammen med det mest elegante grønne præg fra cabernet franc. L'Errante betyder "vandreren", og selvom den har fodfæste i både Bordeaux og Veneto, går den sine helt egne vegne. Et must for enhver eventyrlysten italofil!

75% af druerne tørrer 20-30 dage - disse druer er ikke egnet til længere tids tørring som corvina.
Vinen gærer to gange på ripasso metoden. Den modner 18 mdr. i franske of amerikanske barriques.